Pottengluren bij de Buren

Wat eten onze buren uit een ander land? Op die vraag geven Sarah Bauwens en An Vissers het antwoord in het kookboek Pottengluren bij de Buren. ‘Ze openden niet enkel hun potten, maar ook hun hart’, zeggen de auteurs.

potten gluren bij de burenpotten gluren bij de buren

Bekijk hier de Facebookpagina van Pottengluren bij de buren
(Bron: Het Nieuwsblad * WOENSDAG 10 JULI 2013, AUTEUR: KOEN THEUNS)

An Vissers kwam op het idee nadat haar zoon ­Reindert (11) haar een vraag stelde over de nieuwe buren uit Kameroen. ’Mama, eten ze bij mijn nieuwe vriend Maxime (11) hetzelfde als bij ons, vroeg hij aan mij. Maar ik wist zelf niet of zij nu de Belgische keuken met een Afrikaans tintje serveren of omgekeerd’, zegt Vissers, die samen met vriendin en fotografe Sarah Bauwens de smakelijke proef op de som te nam. En dat het naar meer smaakte, is duidelijk, want in totaal gingen ze aan tafel bij elf nieuwe Belgische gezinnen, uit Kameroen, Suriname, Verenigd Koninkrijk, Italië, Thailand, de VS, Brazilië, Marokko, Frankrijk en India. Het resultaat van de culinaire wereldreis in eigen land is Pottengluren bij de Buren: een fris gezinskookboek, doorspekt met weetjes over het land van herkomst en het persoonlijk verhaal van de gastkokken. ‘De gezinnen openden niet alleen hun potten voor ons, maar ook hun hart. Ze vertelden ons hun vaak aangrijpend verhaal hoe ze hier terechtgekomen zijn.’

Beter dan België

Vissers en Bauwens smulden van Eton mess uit Suriname, Indische curry en Marokkaanse donuts, maar op de vraag welk gezin de beste maaltijd serveerde, blijven ze het antwoord schuldig. ‘De Thaise keuken heeft lekkere lichte maaltijden met veel groenten, Italiaans is dan weer zo heerlijk zomers en de Brazilianen zijn waanzinnig gastvrij. Zo werden we meteen op een Caipirinha getrakteerd, een cocktail die zowel met als zonder alcohol te bereiden is’, zegt Vissers. Maxime en Reindert winden er minder doekjes om. ‘Ik vind eigenlijk alles lekker van de Belgische keuken, maar mijn favoriet is hete bliksem, een ovenschotel met aardappelpuree, appelmoes en gehakt’, zegt Maxime. ‘Ik vind het eten uit Kameroen dan weer lekkerder dan het Belgische’, zegt Reindert.

Pietje Pek

Kinderopvang Pietje Pek heeft een belangrijke rol in het tot stand komen van het boek. Bauwens en Vissers leerden elkaar kennen toen ze samenwerkten aan de optocht voor het behoud van de kinderopvang na klachten van de buren over geluidshinder. ‘Pietje Pek is eigenlijk zelfs een rode draad voor het boek, want we leerden de meeste gezinnen kennen omdat hun kinderen hier verblijven’, zegt Bauwens. Pottengluren bij de Buren kost 17,95?euro en wordt uitgegeven door uitgeverij Stichting Kunstboek.

Lees verder: