Google: Maps

Met Google Maps kun je veel meer dan je op het eerste gezicht denkt. Als je de straatnaam of een postcode  van je bestemming weet, zorgt Google Maps ervoor dat je nooit meer de weg kwijtraakt in de grote stad. Het mooie van de website is dat deze helemaal gratis is. Behalve het opzoeken van een adres waar ook ter wereld, kun je routes plannen en nieuwe toeristische plekjes vinden. Erg handig als je op vakantie gaat en je wilt alvast een leuke wandelroute uitstippelen. Of je kan een aantal interessante plekjes alvast bekijken die je daar gaat bezoeken.

Stap 1 Ga naar Google Maps.

Stap 2 Je hebt geen Google -account nodig om Google Maps te gebruiken. 

Stap 3 Beginnen met zoeken

Vanaf de eerste pagina kun je meteen naar een interessante bezienswaardigheid zoeken. Als je het adres al weet, typ je dat in het tekstvak links boven en druk je op "enter". Google Maps zoekt dan het adres voor je op.

Stap 4 Weet je het adres niet, maar wel de naam van de locatie? Dit lukt ook. Nadat je op "enter" gedrukt hebt, krijg je tevens het adres van de locatie te zien en de openingsuren. 

Stap 5 Nadat Google Maps de locatie heeft gevonden, plaatst de website een markering bij het adres.

 

Stap 6 Wil je de weg weten van bij jou thuis naar een locatie (vb. Bulskampveld), klik dan op "Routebeschrijving" naast het adres van de locatie.

Stap 7 Nu kan je je vertrekpunt intypen. Je kan je thuis locatie/ werk locatie instellen zodat je niet telkens je thuisadres moet typen (klik hiervoor op locatie instellen):

Wil je vanuit een andere plaats starten, dan kun je het adres nog steeds intypen bij "kies vertrekpunt" . Als je je locatie hebt ingesteld zal Google Maps zelf je route berekenen. Ook kun je de manier waarop je reist, kiezen door op de wagen, de bus/tram of het mannetje (te voet) te klikken.

Stap 8 Daarna zal Google Maps de route voor jou beschrijven. Met de "+" en de "-" rechts onderaan kun je de kaart vergroten en verkleinen.

Stap 9 Wil je de locatie beter zien dan kun je links onderaan op "sateliet" klikken. Dan kom je op het rechtse scherm terecht. Hierbij kun je ook foto's van de omgeving bekijken.

Stap 10 Wil je de bestemming al eens van dichtbij bekijken? Sleep dan het mannetje rechts onderaan naar je locatie. Dit heet Google Street View.

Daarna kom je op bovenstaand beeld terecht. Door willekeurig ergens te klikken op de foto ga je vooruit, achteruit, naar links of naar rechts. Op die manier kun je het gebied verkennen.

Extra's

Extra 1 Hoe kan ik een kaart afdrukken?
Klik op Bestand > Afdrukken in de menubalk van je browser. Je kan ook op het toetsenbord op CTRL+P drukken (voor een pc). 
kaart in google maps afdrukken - printen
Het afdrukvenster van je browser (zie afbeelding hierboven) wordt geopend. Volg de instructies om je kaart af te drukken...

Extra 2 Hoe kun je eeen routebeschrijving afdrukken?

Maak de gewenste routebeschrijving. Klik dan op Details voor een routebeschrijving voor de auto of op Volgende reis om je reis per openbaar vervoer te plannen.
Pas de kaart aan om het gedeelte van de kaart dat je wilt afdrukken, zichtbaar te maken. Klik bovenaan op het printerpictogram Print.

Volg de instructies om uw routebeschrijving af te drukken...

Extra 3 Streetview maakt geregeld nieuwe versies van zijn straatfoto's. Ook de oude versies zijn nog zichtbaar! Klik linksboven op het 'klokje' (hieronder rood omcirkeld): je ziet op een tijdlijn de vorige foto's: klik om de foto ook echt te bekijken!
oudere foto's op streetview bekijken

Extra 4 Websitemakers die een kaart willen opnemen in hun website, moeten klikken op het tandwiel in de rechterbenedenhoek.

Daar kunnen ze kiezen (eerste tabblad) om een link te gebruiken naar een kaart of (tweede tabblad - zie afbeelding hieronder) een embedcode te kopiƫren en te plakken in hun website.
embed-code om kaart op te nemen in eigen website

Meer lezen over de mogelijkheden met Google?

Lees verder: