Britse historische filmbeelden online

British Pathé, het bedrijf dat ruim 70 jaar nieuwsberichten maakte voor filmzalen, heeft die nu allemaal online gezet: 85.000 filmpjes, 3.500 uur kijkplezier.

Een gigantisch archief met de grote nieuwsevenementen van 1900 tot 1970, maar ook veel sensatie, showbizz en bizarre beelden.

Bron: De Standaard - isg:

"Wat moet je bijvoorbeeld denken van die arme Leslie Bowles, 'het dikste kind ter wereld'? De onfortuinlijke driejarige woog zeventig kilo, zoveel dat zijn beentjes hem niet konden dragen. Het badinerende commentaar zou de verslaggever tegenwoordig een blaam opleveren, om nog te zwijgen van de Twitterstorm van verontwaardiging. En op het eind van het filmpje bengelt een toeschouwer een reep chocolade voor de grabbelende kleine. De oudste filmpjes doen je ongelovig lachen met hun gebrek aan politieke correctheid, zowel in de commentaren als in de keuze van de onderwerpen. Een man van 1,40 meter trouwt met een vrouw van 1,90? Pathé News was erbij en noemt de bruidegom ongegeneerd 'midget' (dwerg). De camera zoomt in op de dode Gerard Masseliri in 1963: de nieuwe parachute van de uitvinder is niet opengegaan.

Natuurlijk is er veel showbizz: de Beatles, Marilyn Monroe, Grace Kelly en Elvis. Maar bovenal is er een schat aan beelden, vaak voorzien van nieuw en neutraler commentaar: de ontploffende en brandende Hindenburg in 1937, de slag bij de Somme in 1916, tsaar Nicolaas II die aftreedt in 1917, of Wimbledon 1925, voor de zesde keer gewonnen door Suzanne Lenglen."

Het youtube-kanaal van Britsich Pathé vind je hier.

Lees verder: