Je computerscherm filmen: screencast

Er bestaan veel (ook online) programma's waarmee je het scherm (soms ook een deel) van je computerscherm kan filmen, soms zelfs met het geluid erbij. De site www.netties.be maakte eind augustus 2011 een overzicht van de vele mogelijkheden:

Je computerscherm filmen: screencast

We hebben ze zelf niet getest! Ga gerust zelf op zoek in onderstaand overzicht en test even uit:

GRATIS SCREENCAST TOOLS: KRUT

all OS - freeware
Een in Java geschreven screencast tool, waarmee je video tutorials kan maken op de meeste platformen. Je kan filmpjes maken mét geluid, van geselecteerde delen van het scherm. Het filmpje wordt bewaard in het .mov formaat.
http://krut.sourceforge.net/


GRATIS SCREENCAST TOOLS: MICROSOFT EXPRESSION ENCODER
Windows - 25 MB - freeware
Dit is een tool voor de meer geavanceerde gebruiker. Je kan je gemaakte en bewerkte video op het web zetten, om afgespeeld te worden in Microsoft silverlight platformen.
http://www.microsoft.com/download/en/details.aspx?displaylang=en&id=2721


GRATIS SCREENCAST TOOLS:SCREENCASTEL
Webdienst
Dit is nog het simpelste van al: je drukt gewoon op de rode knop op deze website, doet je ding op je computer, met andere woorden, legt de bewegingen, clicks enz. vast in een filmpje. Ben je klaar, dan krijg je rechtstreeks enkele links om het filmpje via het web te delen.
http://screencastle.com/


GRATIS SCREENCAST TOOLS:SCREENCAST O MATIC
Webdienst
Ook dit is een webdienst, maar met iets meer mogelijkheden dan Screencastel. Ook hier klik je op een button om de opname te starten, maar je kan wel via het venster dat nu geopend wordt, bepalen welk deel van het scherm in het filmpje vastgelegd moet worden. Een demo legt uit hoe het moet.
http://www.screencast-o-matic.com/


GRATIS SCREENCAST TOOLS: SCREEN JELLY

Webdienst
Deze webdienst kan nog meer: je kan niet alleen het scherm, maar ook audio opslaan, tot een filmpje van maximaal 3 minuten. Dat filmpje kan je dan verspreiden via Twitter of een mail, via een link.
http://www.screenjelly.com/


GRATIS SCREENCAST TOOLS: SCREENR
Webdienst
Een gratis webtool voor Windows of Mac. Je kan dus een screencast maken zonder enige software te moeten installeren. Het resultaat wordt gepubliceerd in een high-def Flash formaat, en je kan het delen via Twitter, youTube, enz.
http://screenr.com/


GRATIS SCREENCAST TOOLS: ORIPA SCREEN RECORDER
Windows - 1,8 MB - freeware
Een handige tool om de activiteit op je desktop op te slaan als een videofilmpje. Deze software kan ook alles wat je hoort op je pc opslaan, zoals muziek of wat via jde microfoon van je pc loopt.
http://www.ejoystudio.com/oripa-screen-recorder/index.htm#


GRATIS SCREENCAST TOOLS: WEBINARIA
Windows - freeware
Met deze tool kan je bijvoorbeeld demo's maken door op te slaan wat er op je scherm gebeurt. Je kan ook je stem toevoegen, en het opgenomen bestand nadien nog bewerken. Het resultaat wordt opgeslagen in .avi, maar je kan het ook omzetten naar .FLV.
http://www.webinaria.com/record.php
http://www.1stwebdesigner.com/freebies/free-screencasting-tools-video-tutorials/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.)

Lees verder: