Affiche afdrukken of printen

Je hebt een affiche kunnen maken waar je tevreden over bent aan de hand van de sjablonen hier op de site van Bruggelokaal. Nu wil je ze afprinten of laten afprinte. Hieronder vind je de mogelijkheden terug met ook de voor - en nadelen van de keuze. 

1. Zelf printen

Meestal wordt een affiche op een A3-formaat afgeprint. Niet veel mensen hebben zelf zo'n printer. Je zult waarschijnlijk ook veel betalen voor de inkt.  Een drukkerij koopt z'n inkt en toners in het groot in, bijvoorbeeld per aantal kilo, grote flessen of liters in grote hoeveelheden. De inkoopprijs van inkt ligt daardoor een stuk lager. 

Kan de affiche op een A4-formaat en gaat het maar over een zeer kleine opleg, dan is zelf printen een goed idee. Ook zul je niet lang moeten wachten op de prints want ze komen tenslotte uit jouw printer. Let wel op, wanneer je zelf print zal je altijd  een witte rand rond de affiche hebben.

2. Kopietheek

De kopietheek weet uitstekend wat er moet aangepast worden aan het document/de affiche om het tot een mooi resultaat af te printen. Vaak heeft een kopietheek ook een A3-printer met aangepast papier. Helaas blijft hier de witte rand ook te zien rond de affiche en heb je niet veel keuze in afwerkingsmogelijkheden (wil je een blikkende affiche of eerder mat,...?). De affiche bij een kopietheek laten printen is zeker al goedkoper dan het zelf te doen en zeker in grote oplagen. 

Voorbeeld: jouw plaatselijke kopietheek

3. Drukker
 

Een drukkerij beschikt meestal over een modern machinepark (nieuwse apparaten en manieren van printen). Op die manier kunnen ze een goeie service bieden met tal van mogelijkheden in manier van printen, formaat, kleur, ... Bij een drukkerij kun je in levende lijve gaan bespreken wat je wensen precies zijn. De mogelijkheden worden ook telkens mooi uitgelegd. Je zult iets meer betalen, maar het resultaat zal er ook zijn (zonder de witte randen rond de affiche,...)

Voorbeeld: Drukkerij Jacobs, Drukkerij Vandamme-Beke

4. Online laten drukken/ Via het internet laten drukken

Bij bedrijven die enkel zaken online aanbieden betaal je meestal nog een lagere prijs voor je drukwerk. Ze combineren verschillende bestellingen slim en drukken ze op grote persen. Hierdoor besparen ze op drukwerk kosten, afval en onderhoud van dure machines. Ook hebben ze geen dur persooneel, duur pand en een overtollige backoffice. Ook hier heb je verschillende mogelijkheden in afwerking, formaat, papier, ...

Voorbeeld: Drukland, Flyer.be

De sjablonen van de affiches vind je hier

Lees verder: