O Denneboom

Of beter “O dennenboom” volgens de nieuwe spelling. En in de kerstcontext klopt zelfs dat eigenlijk ook niet, want ondertussen weten we (natuurlijk) allemaal dat de boom die jaarlijks tijdens de eindejaarsperiode in miljoenen woonkamers neergepoot wordt, een spar is. Ongeveer één Belgisch gezin op vier houdt deze traditie in ere. Samen geeft dat een bos van één miljoen sparren!

Bij ons worden de kerstbomen verbouwd op landbouwgrond of op woeste, braak liggende gronden. Dergelijke intensieve exploitaties staan heel ver van het ecosysteem “bos”, dat op natuurlijke wijze gekenmerkt is door een gediversifieerde fauna en flora.

Koop het liefst een lokale, in België geproduceerde (fijn)spar. Zo vermijdt u de luchtvervuiling die veroorzaakt wordt door het transport van de bomen vanuit andere landen: die sparren worden overigens al gehakt in oktober of vroeger om vervolgens gekoeld bewaard te worden voordat ze in uw supermarkt worden uitgestald. Geen wonder dus dat u ze niet lang in huis kunt houden (omdat ze sneller hun naalden verliezen).

Als u eenmaal een gehakte spar hebt gekocht, snij dan 2 cm van de voet af, zet hem in een emmer van 10 liter die u bijvult met stenen of schone keien. Vul de emmer met water waarin u twee klontjes suiker hebt opgelost. Laat hem dan geleidelijk wennen aan de warmte in de kamer waar hij moet komen te staan. Zet hem ver van eventuele warmtebronnen en verstuif regelmatig water over de takken.

Tegenwoordig zijn er perfect nagemaakte sparren in de handel. Deze kunststoffen bomen lijken allesbehalve duurzaam, maar hun levensduur geeft hen een ecologisch voordeel op de “natuurlijke” versie. Indien u een namaakspar zou kopen, kijk dan wel naar het land van productie. Koop er bij voorkeur een uit een Europees land, waar de rechten van de arbeiders zeker gerespecteerd worden en waarvoor de transportafstanden nog redelijk zijn.

Vermijd bij de versiering van uw boom spuitbussen met goud- of zilverlak: die bevatten giftige stoffen. Dergelijke spuitbussen horen na gebruik niet voor niets thuis onder Klein Gevaarlijk Afval (KGA).

Vroeg of laat is het liedje van uw “denneboom” uitgezongen. Volg de instructies van uw gemeente of afvalintercommunale over hoe de boom aangeboden moet worden. Sommige afvalintercommunales verzorgen jaarlijks een speciale ophaling.

Lees verder: