Deel je foto's met Hotmail

Hotmail was een van de eerste gratis e-maildiensten op internet en de maildienst van Microsoft is nog steeds springlevend. In combinatie me de ook al gratis virtuele harde schijf SkyDrive wordt het delen van bestanden en foto’s ook erg makkelijk.

Hotmail is nog steeds bereikbaar via www.hotmail.com, hoewel de maildienst allang onderdeel is van Microsoft Live. Het is een volwaardige e-maildienst die een aantal bijzonderheden biedt: bijvoorbeeld de optie om grote hoeveelheden foto’s op een voor de ontvanger vriendelijke manier te verzenden. Daar waar de meeste maildiensten ophouden bij een verzendlimiet van een megabytje of tien mag u bij Hotmail maar liefst tot 10 GB uploaden. En omdat de foto’s niet echt naar de ontvanger worden verstuurd, maar via het gratis Skydrive – een virtuele harde schijf, onderdeel van Live – houdt de geadresseerde ook een heerlijk lege mailbox.

 

1. Album maken

Ga naar https://login.live.com en log in (of maak een nieuwe account). Eenmaal

in-gelogd klikt u op Hotmail helemaal bovenaan de pagina, waarna de mailomgeving verschijnt. Klik daarin op Nieuw voor het opstellen van een nieuw bericht. Klik dan achter Invoegen op Foto’s en in het daarop geopende contextmenu op Nieuw album.

 

2. Formaat aanpassen

Blader naar een map met daarin de foto’s die u wilt verzenden, selecteer ze en klik op Openen. Het uploaden van de foto’s be-gint direct. Achter elke foto die boven de mail is toegevoegd verschijnt een voortgangsindicator zodat u snel kunt zien hoever het met het uploaden staat. Is snelheid voor u van belang en kwaliteit wat minder, verklein de foto’s dan eerst met uw favoriete fotobewerker tot bijvoorbeeld 800 x 600 pixels. Daarmee worden de foto’s snel geüpload, maar kan de ontvanger ze niet meer in volle glorie bekijken of afdrukken. Wilt u topkwaliteit, dan moet u per foto flink wat megabytes uploaden en dat kost tijd. Als alle foto’s zijn geüpload klikt u op Verzenden helemaal bovenaan de nieuwe mail.

 

3. Bekijken of downloaden

De ontvanger krijgt uw e-mail met kleine voorbeeldfotootjes. Elke foto apart is aan te klikken, waarna deze in het browservenster vergroot wordt weergegeven. Door op de link Diavoorstelling weergeven te klikken kan de geadresseerde na een klik op de afspeelknop in de geopende webpagina lui achterover leunend alle verzonden foto’s voorbij zien komen. Wil hij of zij toch alle foto’s op de eigen computer krijgen, dan volstaat een klik op de link Alles downloaden. In dat geval moet de ontvanger overigens ook over een (gratis) Hotmail-account beschikken.

 

4. Albums bewaren

Standaard wordt aan het fotoalbum op de SkyDrive een verlooptijd van drie maanden toegekend. Klik op Verval-datum wijzigen om een kortere of langere ‘houdbaarheids-datum’ te selecteren. Eventueel kunt u albums tot in de eeuwigheid laten bestaan. Verder kunt u in het dialoogvenster ook nog aangeven of gebruikers foto’s mogen toevoegen, verwijderen en bewerken.

 

Bron: deze workshop komt uit ComputerIdee nummer 12, jaargang 2011

Lees verder: