Gratis muziek

Er bestaan bronnen waar je legaal, én gratis aan muziek kan komen. In deze bijdrage krijg je een overzicht van verschillende websites waar je terecht kan! (met dank aan www.netties.be)

Zo is er IMSLP, een website die een virtuele bibliotheek van alle muziek bevat die tot het publieke domein behoort, en muziek van artiesten die hem gratis willen delen. Je kan selecteren en zoeken op basis van de naam van de componist, de periode , of de recent toegevoegde muziek

[Taal: ENG]
http://imslp.org/wiki/Main_Page

PIANO PUBLIC DOMAIN
Niet alleen muziek zelf, om te beluisteren, gaat na een bepaalde periode tot het publieke domein behoren, ook de bladmuziek, de notitie van de muziek in noten. Deze site bevat meer dan 20.000 pagina's bladmuziek van componisten zoals Beethoven, Chopin, Gershwin, en meer. Sommige muziek moet je betalen met "credits" (50 credits kosten 10 dollar, 1000 credits 30 dollar), maar er zijn ook "freebies".
[Taal: ENG]
http://www.pianopublicdomain.com/freebies

PD INFO
Dit is een zoekmachine, die voor jou songs kan vinden die tot het publieke domein behoren, en bladmuziek. Je kan er ook cd's aankopen met muziek die royalty vrij is, dat wil zeggen dat je die dan ook kan afspelen voor een gezelschap. Let wel: op deze site zal je niet echt gratis muziek vinden om te downloaden.
[Taal: ENG]
http://www.pdinfo.com/list/s.htm


BLADMUZIEK

Nog bladmuziek die je gratis kan downloaden. Je kan zoeken op componist, (Bach, Beethhoven, Chopin, ...) of instrument (Pinao, Vocal, Organ, Violin, ...)
[Taal: ENG]
http://www.mutopiaproject.org/index.html

CHORALWIKI
Een onschatbare bron voor koren: op deze site vind je een ruime keuze aan gratis koor- en zangpartituren, teksten, vertalingen en meer.
[Taal: ENG]
http://www1.cpdl.org/wiki/index.php/Main_Page


MUSOPEN

Op deze site vind je, naast gratis blad muziek van stukken die tot het openbare domein behoren, ook de muziek zelf. Per stuk vind je vaak ook verschillende uitvoeringen, zodat je ze kan vergelijken. Bovendien krijg je ook info over de componist, en kom je te weten uit welke delen een stuk bestaat. Pictures at an exhibition van Mussorgski bijvoorbeeld kan je helemaal downloaden en beluisteren.
[Taal: ENG]
http://musopen.org/music/piece/107
http://musopen.org/music/by/composer/23


DIGITAL HISTORY

Een database die historisch muziek bevat; omdat het doel hiervan opvoedkundig is, zijn de stukken copyright vrij om te beluisteren. Je vindt hier uitstekend materiaal om de geschiedenis van de (Amerikaanse) muziek te reconstrueren. Onder andere de befaamde "My Mammy" van Al Jolson is er te vinden, Alexander's ragtime Band door Bill Murray, Deep River door Harry Macdonough (met veel gekraak!)
http://www.digitalhistory.uh.edu/music/type_noncopyright.cfm

DEWEY MUSIC
Bij Archive.org vind je een heel uitgebreide database met muziek die tot het publieke domein behoort, maar erg moeilijk te doorzoeken is. Dewey Music biedt een interface die dat vergemakkelijkt. De muziek kan in streaming beluisterd worden, je kan hem downloaden, of toegevoegd worden aan je eigen playlist.
http://www.archive.org/
http://www.deweymusic.org/

CCMIXTER
Dit is dan weer een site die helemaal in het digitale tijdperk van delen en mashups thuis hoort: hier vind je mashups van songs die via Creative Commons tot het publieke domein behoren. De muziek die je hier vind kan je dus gebruiken voor bijvoorbeeld de achtergrond van een project.
[Taal: ENG]
http://www.ccmixter.org/

THE FREESOUND PROJECT
Hier geen bladmuziek of publieke domein liederen, wel een enorm grote database met alle mogelijke geluiden: vogelzang, donder, stemmen, enz.
[Taal: ENG]
http://www.freesound.org/


JAZZ ANTHOLOGY

Houd je van oude jazz? Dan is deze site iets voor jouw, want je vindt er jazz uit de jaren '30 en '40. En ouder ook. Veel van de muziek is in perfecte staat. Heerlijk, om uren zoet te zijn!
[Taal: ENG]
http://www.jazz-on-line.com/pageinterrogation.php

WIKIPEDIA SOUNDLIST
deze Soundlist vat alle muziek uit het publieke domein samen, die gevonden kan worden in de Wikipedia en Wikipedia Commons.
[Taal: ENG]
Tot slot nog dit: deze artikelenreeks is gebaseerd op een artikel bij About.com, waarop onze aandacht gevestigd werd door Wim W.

(bron: netties.be)

Kijk ook even naar de mooie overzichtstabel op deze Engelstalige site (eerst even naar beneden scrollen!)

 

Lees verder: