MP3 naar midi omzetten

Er zijn géén programma's dat een mp3-bestanden naar midi kunnen omzetten. De programma's die beloven het te kunnen, maken dit niet waar.

Beide audioformaten verschillen immers fundamenteel van elkaar. Een mp3-bestand bevat een compleet opgenomen en gemixt lied. Een midi-bestand bevat zelf geen audio, maar instructies die het afspeelapparaat vertellen wat de toonhoogte en duur van een noot is en met welk instrument dit moet worden afgespeeld. Vergelijk het met de rollen die een draaiorgel afspeelt. De rollen zelf bevatten geen hoorbare muziek, maar vertellen het draaiorgel wat er gespeeld moet worden.
Er zijn programma's die een opgenomen stuk muziek kunnen converteren naar midi, maar hierbij gaat het om slechts één geïsoleerd spoor, bijvoorbeeld een pianomelodie, en niet om een compleet muziekstuk dat uit gitaar, bas, drums, zang én de pianomelodie bestaat.
Wel zijn er kant-en-klare midibestanden van populaire muzieknummers verkrijgbaar, al dan niet als gratis download. Deze zijn vervaardigd door muzikanten en technici die zo'n nummer helemaal hebben ontleed en alle instrumenten apart opnieuw hebben opgenomen in het midiformaat. Dit proces kan niet zomaar door een computerprogramma worden overgenomen.

Lees verder: