De Laureinen: straatcomité uit Marcus Laurinstraat in Sint-Kruis

Straatcomité De Laureinen is actief in de Marcus Laurinstraat in Sint-Kruis. Eind augustus 2015 hielden ze hun eerste buurtfeest.

Straatcomité marcus laurinstraat sint-kruis brugge
Hier het voltallige team: Frederik, Annelies, Patricia, Bart, Chris, Jan, Magda, Caroline, Elisabeth, Tijs, Griet, Johan, Nicole, Jasper

Als team organiseren ze tweejaarlijks een straatfeest. Jaarlijks willen ze ook een nieuwjaarsreceptie opzetten. De straat paalt aan de Brugse Mettenstraat en is evenwijdig met de Kartuizerstraat, twee straten die ook een buurtfeest organiseren.

Marcus Laurinus, naamgever aan de straat en heer van Watervliet, had de passie van het verzamelen. Hij wijdde er zijn ganse leven aan en bleef ongehuwd. Hij legde een uitgebreide collectie oude munten aan. In 1578 kwam een Calvinistisch bestuur aan de macht in Brugge. Laurinus moest zijn buitenverblijf, voor de poorten van Sint-Kruis, slopen. In 1580 werd hij uit Brugge verbannen. Hij nam zijn collecties mee, maar onderweg werd hij beroofd. Hij reisde verder naar Calais waar hij, helemaal berooid, op 14 maart 1581 overleed.

Bekijk hier hun nieuwe website:

 

Hier meer info over de straat en de gebouwen in de straat.

Lees verder: