Ketsbrugge

Dat een feest niet altijd groot moet zijn om geslaagd te zijn, bewijzen ze met 'verve' in Ketsbrugge, een korte straat in de buurt van het station in Brugge.

Straatnaam, voor het eerst vermeld in 1846, verwijst naar de vroeger nabijgelegen Ketsbrug (brug tegenaan de stadsvest). Tot de bouw van het station in 1939 was de straat een zandweg die de Vaartdijkstraat verbond met de Rijselstraat. De bouw van de ring sloot de straat aan beide kanten af: nu is het een korte, voor het verkeer doodlopende lus. Via een sluizencomplex loopt het water van de buitengracht naar het Kanaal Gent-Brugge. De bebouwing dateert uit de jaren 1950-1990.

ketsbruggestraat brugsebuurten buurtcheques brugge

Op zondag 16 augustus 2015 waren de buren terug samen op één van de stemmigste locaties van de stad: rustig, grasveld met water en mooie gebouwen in de buurt. Het eerste feest dat ze gaven met de buren was zonder buurtcheque, maar sedert een viertal jaar tekenen ze nu ook in voor een Brugse buurtcheque.

ketsbruggestraat brugge bewoners

In Ketsbrugge woont Michel Willems: hij is eigenlijk bakker in de Smedenstraat. Samen met zijn vrouw houdt hij 'Ons Brood' open. Hij zorgde voor overheerlijke flan en rijsttaartjes in overvloed.

Marcel woonde lange tijd in de straat, maar verblijft nu in Ten Eeckhoutte in de stad, maar speciaal voor het buurtfeest gingen zijn ex-buren hem ophalen. "Ik was vroeger onderwijzer in Sint-Leo", vertelt hij, "en ben in 1953 getrouwd, maar ben hier in de straat komen wonen sedert de jaren 60." Marcel is 91 momenteel én geniet met volle teugen van de babbel met zijn ex-buren.

"Er was hier toen geen gas en geen water", vult Agnes aan. Ze woont ook al lang in de straat: ongeveer 60 jaar. Ze herinnert zich nog goed dat de straat een zandwegel was. Ze begon als kaasboerin onder de Hallentoren en ging later kaas verkopen in de Breidelstraat. "Eigenlijk ben ik geboren in de Sint-Niklaasstraat in Brugge. 88 jaar geleden!"

Maar het beste herinneren zowel Agnes als Marcel zich nog het café dat aan de overkant was van nummer 3. "Dat café lag in de diepte. Er was daar altijd veel volk maar ook vaak veel ruzie. " De juiste naam van het café herinneren ze zich niet meer. "Iets van 'nieuwe statie' of 'oude statie' of was het 'bij Paul'?". Wél weten ze nog, dat soms de voordeur afgenomen werd wanneer er veel volk was. Zo konden er nog meer mensen het café binnen, toen ze van de Brugeoise kwamen na het werk...

ketsbrugge buurtfeest brugge bruggelokaal

Els Denys zorgt ook dit jaar voor de animatie. Ze heeft heuse schildersdoeken voorzien waar iedereen zich kan op uitleven. Ze geeft bij haar thuis ook creatieve ateliers voor kleine groepen kinderen. Je kan haar ook vragen op feesten. Haar zoon Jolan maakte zelf een website voor haar kinderkunstatelier Wooeps. Els helpt een buurjongen: hij schildert hier een theater waar straks een hond op de scene moet liggen...:

wooeps brugsebuurten kinderatelier brugge

Enkele foto's van Serge Boydens, buurtbewoner van Ketsbrugge, van de feesten van de vorige jaren, sedert 2012:

ketsbrugge brugge straatfeest

ketsbrugge buurtfeest straatanimatie

ketsbrugge jongeren brugge

straatfeest ketsbrugge sint-michiels station brugge buurtfeest

Lees verder: