Beter werken met het klembord: kopiëren zonder code

Hoe vaak is het al niet gebeurd dat je iets gekopieerd hebt, maar dat je niet alleen de tekst hebt maar ook de hele formatting, zodat die tekst in koeien van letters in je document staat of dat er een arcering rond de tekst staat. Heel vervelend! 

Een mogelijke oplossing

Je kan natuurlijk eerst je kladblok openen. Daar dan de tekst naartoe kopiëren. Vervolgens opnieuw je tekst selecteren en naar je tekstblok kopiëren. Maar als je dat vaak nodig hebt, is deze werkwijze een beetje omslachtig... Deze methode zie je hier uitgebreid beschreven.

Een handiger en sneller-werkende oplossing:

Maar er bestaat een erg klein programma dat ervoor zorgt dat je enkel tekst kopieert, zonder opmaak. Dat heet PureText. 

Stap 1 Via deze link kun je het programma downloaden.
(versie 4.0 verscheen op 15/11/2015)
Halverwege de bladzijde staat de link:
je moet enkel nog de keuze maken of je een 32 of 64-bit computer hebt.

Klik op het gedownloade zip-bestand én dan op het exe-bestand.
(mogelijk moet je aan je anti-virusprogramma of Windows toelating geven om het te installeren)

Stap 2 Het enige wat je nu nog moet doen is naar de taakbalk rechts-onderaan je beeldscherm gaan, naar het icoontje van Pure Text.

Hoe eenvoudig gebruiken?

Na installatie daarvan kan je kiezen hoe je het gebruikt.
Er zijn twee opties:

Aanklikken bij pictogram-vak

Stap 1 Als het programma geïnstalleerd staat op je computer, dan zie je een pictogram in het pictogramvak rechtsonder (via het driehoekje).

Stap 2 Kopieer dan om het even welke tekst, klik één keer op het PureText-pictogram en plak dan je tekst in het tekstblok. Alle code is verdwenen.

Enige nadeel: de opmaak is natuurlijk weg (wat natuurlijk je bedoeling was...). Geen vette tekst meer, geen links, enz. Je moet die opnieuw toevoegen! Zo moet je ook dingen die in de bewerkte tekst al goed stonden (bv. links), terug toevoegen...

Stap 3 Ander probleem: het programma start niet automatisch op. Je ziet het dan ook niet in het pictogramvak. Je moet het telkens weer opstarten. Dat kun je zo oplossen (moet je maar één keer uitvoeren!):
veel-gebruikte-programma-s-automatisch-laten-starten

 


 

Sneltoets maken

Kies een sneltoets-combinatie: bijvoorbeeld Ctrl+B. Heb je met Ctrl+C tekst gekopieerd, dan zal met Ctrl+B die tekst ontdaan worden van zijn code. Je kan de tekst nu plakken zonder problemen. 

Stap 1 Klik op je rechtermuisknop op het Pure-text-symbool en kies voor "Options"

Stap 2 Nu kun je zelf je toetsencombinatie kiezen die je wilt gebruiken in plaats van de gewone "ctrl +v". Door het instellen van de gekozen combinatie in de opties van Pure Text (in mijn geval "Alt+V" in het voorbeeld hierboven), zal je tekst zonder opmaak worden gekopieerd in een tekstblok.

Stap 3 Kopieer nu om het even waar tekst, zet je cursor in het tekstvak en voer jij toetsencombinatie uit. Je gecleande tekst staat daar meteen.

Lees verder: